mallorcaquality.com

Contacto  |Usuario

Atracciones

Castell de Santueri
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

DSCN2028

Castell de Santueri
Es troba a una distància de 7 km de Felanitx i està construït sobre un esperó rocós a 500 metres d’alçada. Des d’allà domina Portocolom, Porto Petro i Cala Llonga (es pensa en una possible construcció romana per a controlar i vigilar aquests ports).
El castell de Santueri es el millor conservat dels tres castells roquers que es conserven.

Información

Hi ha diverses opinions sobre la interpretació del topònim Santueri, que probablement sigui anterior al 1229: uns ho atribueixen a un origen donat a partir de la conquesta pisanocatalana de 1114 i d’altres a un culte a Sant Tiberi anterior a la conquesta musulmana. Es pensa que podria provenir també del llatí sanctus i tueris (del verb tueor: “defensar”); altres prové de sanctuarium, que faria pensar en un possible santuari d’època romana, o de sanad (costa o pujada en àrab).

Castell de Santueri

El recinte abasta una superfície de 4,26 ha. Conserva en bon estat la part més important de l’antiga construcció, els dos grans paraments de murada amb les corresponents torres que defensaven l’única porta d’entrada a la fortificació.


No hi ha un perímetre complet de murades, sinó que només es reforçaren els llocs més accessibles.
Abans del portal d’entrada, es troba l’avantmurada o barbacana, amb un ingrés constituït per un portal d’arc de mig punt adovellat. Destacam la magnífica torre de l’homenatge, de secció rodona, amb permòdols i espitlleres, i una cúpula que es troba enrunada (se sap que era de carreus, amb merlets i espitlleres) .

Castell de Santueri

Aquesta va ser bastida a principis del segle XIV i consta de dos pisos i un soterrani. D’aquesta torre, que ocupa el vèrtex angular, surten els dos paraments. El que mira a ponent té com a coronament una bella filada de merlets. L’altre mur, orientat cap al sud-est, constitueix la façana principal. Han desaparegut els merlets, però, en canvi, conserva una tirallonga de permòdols lobulats i, just davall, un seguici d’espitlleres. La traça de la torre ens pot recordar la torre de l’homenatge de Bellver. J. Mascaró Pasarius , explica la funció de la torre i ens comenta que tant el soterrani com el primer pis podien servir com a presó, mentre que el segon pis tal volta podria ser utilitzat com a habitació del governador o dels sentinelles, ja que la sala tenia una porta que enllaçava amb els merlets del mur. Se sap que aquesta habitació estava coberta de volta i que a la clau tenia un escut igual al que es trobava a la porta d’entrada.

Castell de Santueri

Sobre el portal de mig punt, hi ha un forat, que fins a finals de segle XIX es trobava ocupat per un escut . A la part superior del portal, hi ha un segon arc, que deixa un petit espai buit, de sentit defensiu. Més a la dreta de la porta, podem veure dues torres de planta quadrada, possiblement de base musulmana, entre les quals pengen algunes atzavares.

Castell de Santueri - más Información

A l’interior del recinte, constituït per l’ampla superfície, un poc convexa, de la gran mola rocosa natural, trobam primerament les estances, en runes, arrecerades a l’ombra i protecció de les murades d’entrada. Hi ha també un forn de pa esfondrat. A la dreta, hi trobam la part interior de les torres quadrades, amb un aljub vora la primera. Més amunt, hi ha restes de diverses construccions, entre les quals destaca la mig esfondrada volta d’un altre aljub. Una vegada assolida la part superior, el panorama és impressionant. A la part més extrema, oposada a l’entrada, hi ha un altre parament de murada, que protegia l’angle nord del castell, que mira cap a Sant Salvador. Aquest angle fortificat es troba molt deteriorat, però encara mostra les espitlleres i el sistema de construcció anomenat d’espina de peix. També trobarem, aïllades, dues torres de planta quadrada.

A la zona sud, la que mira cap a la mar, és on trobam un major nombre d’edificacions. Hi ha diverses estances amb volta que probablement servien de cases, una casa en runes i dues torres davant aquesta.

Castell de Santueri

Llegendes de la conquesta cristiana

Una llegenda referida al castell conta que, quan en el castell encara estaven tancats els àrabs, els cristians pensaren que l’única manera de treure’ls d’allà era amb un engany. Prepararen un ball a l’era que es troba baix el castell amb l’esperança que tots els àrabs mirassin el ball i els poguessin atacar inesperadament per l’altra banda. Així va passar i, mentre aquests miraven com les felanitxeres ballaven, els cristians atacaren el castell.

Castell de Santueri

Quan se n’adonaren, veren que no els quedava altre remei que llançar-se des de les roques. Aquests, però, es tiraren amb el cap dins una alfàbia, pensant que així no es farien mal.
Trobam també altres llegendes que es repeteixen a la resta de castells, com la de les empremtes del cavall del rei Jaume sobre les dures roques.

Castell de Santueri

“El Castell de Santueri”

Castell de Santueri, deixant-te reposar
de l’aire sents les clares onades silencioses;
tu guaites com s’allarguen constants, mai alteroses,
les planes fins l’arena, l’arena fins la mar.
No ets sol, no ets erm! T’arriben milanes i voltors,
te creixen flors, t’alegren insectes rondinaires
i et banyes de la jove frescor de tots els aires
damunt d’una peanya d’intenses vermellors.

Rient d’alt de les belles grandeses infinites,
oh, com hi són graciosos els termes i les mides.
Josep Carner

Castell de Santueri

“Santueri”

Lo castell de Santueri
seu vorer d’un fondal;
les torratxes que l’envolten
causen por i feredat.

Entre pins, ravells i alzines
anguileja el viarany,
pujant sempre,
I que és d’aspre, i que és de llarg!

En la llinda un escut d’armes
Romania fa pocs anys;
Qui llevà la pedra antiga,
Lo record d’en Nunyo Sanç?

Res hem vist en les històries,
De tos setges res se’n sap
Més que lo que el poble conta
Escalfant-se dins la llar.
Bartomeu Ferrà

Castell de Santueri

Comentarios (0 Comentarios)

Escribe tu comentario


Suscribete al newsletter