mallorcaquality.com

Contacto  |Usuario

Diario de Mallorca

Ball de bot
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ball_de_bot_5

El ball de bot és el conjunt de balls tradicionals de Mallorca i Menorca. El ball de bot també es pot sentir anomenar ball tradicional, ball popular, ball de plaça… encara que és molt habitual referir-s’hi mitjançant el nom d’un dels balls que el componen.

Información

El ball de bot es compon per diferents tipus de ball, tots ells de compàs ternari:

Ball_de_bot_

* El bolero és de ritme bastant lent, i es caracteritza musicalment perquè el tercer compàs se subdivideix en dos. Antigament tenien tots la mateixa extensió, però això avui en dia ja no succeeix degut a l’evolució dels punts de ball, possiblement. Una característica que sí ha perdurat al bolero són voltes marcades per la música.
* La jota és molt més ràpida. Originàriament, la cançó es dividia en dos fragments: un instrumental i un cantat, tot i que en les jotes compostes avui dia, la divisió no té perquè ser així, ja que n’hi ha prou amb ser fidel al ritme i mantenir la diferenciació entre els diferents fragments per tal de donar joc a canvis de punt durant el ball. Un cas concret de jota és la bullanguera.
* El fandango és ballat de forma molt diferenciada entre Mallorca i Menorca. A Mallorca se n’han conservat molts pocs de tradicionals, de fet s’havia perdut molt el ball encara que avui en dia s’ha anat recuperant.
* La mateixa és un ball molt ràpid paregut a la jota i ballat sobretot al Llevant de Mallorca.
* El copeo.


Ball_de_bot_

El ball de bot abans

Antigament, en el ball de bot, cada peça tenia una coreografia mínima, de manera que cada balladora improvisava els diferents punts i el ballador l’havia de seguir. El mateix passava amb els cantadors, que començaven a cantar en el moment que volien i improvisaven les cançons. Això va canviar en l’època dels Coros y Danzas de la Sección Femenina, ja que en aquell moment el ball deixa de fer-se per diversió i esdevé un espectacle. Les agrupacions que es crearen van primar el fet de poder guanyar concursos per damunt del manteniment del ball de bot en la seva puresa. Per aquest motiu es van estilitzar els moviments, es van fixar els balls per a que tots els balladors feren els mateixos punts alhora i fins i tot es van introduir noves coreografies que resultaven més vistoses que les tradicionals.

Ball_de_bot_

El ball de bot avui

Avui en dia totes les agrupacions de ball han mantingut l’estil acadèmic i les coreografies espectaculars introduïdes per la Sección Femenina. Tanmateix, pel que fa a les ballades populars, sembla que s’ha tornat una mica pel camí de la improvisació dels punts i algunes escoles de ball ensenyen els diferents punts de ball per tal de ser combinats de la forma que cadascú s’estimi més. Així i tot, cal advertir que abans quasi sempre es ballava en parella i que els rotlos són molt recents i que aparegueren per facilitar-ne l’aprenentatge.

Ball_de_bot_

La mostra, la ballada popular i el recital

* La mostra és una exhibició a càrrec d’una agrupació qualsevol de ball de bot, en la qual fan ús de les seves coreografies i dels seus hàbits antics. Moltes vegades es fa damunt d’un escenari. A les mostres, el públic que sap ballar no hi pot intervenir.
* La ballada popular, coneguda més popularment com ballada, és l’actuació d’un grup musical a un lloc on hi ha espai per ballar (normalment una plaça, encara que s’han arribat a fer ballades a poliesportius, pubs…) i on no hi actua cap agrupació de ball sinó que és la gent del poble que hi balla. És habitual, en l’actualitat, concloure les ballades amb una bullanguera.
* El recital, quan parlam d’un grup de música tradicional, és la seva actuació dins un lloc on no s’hi pot ballar (un teatre, una església…). En aquestes ocasions els grups solen aprofitar per mostrar les cançons no ballables del seu repertori, que no solen sonar gaire a les ballades i les mostres.

Video

Comentarios (0 Comentarios)

Escribe tu comentario


Suscribete al newsletter